Dezintoxicarea persoanelor dependente de alcool si droguri (informatii utile)

Ce este reabilitarea?

Reabilitarea este procesul de tratament recomandat persoanelor care sufera de dependenta de droguri si/sau de alcool. Acesta poate include o combinatie de tratamente medicale si de psihoterapie. Dependenta este o afectiune cronica, dar cu un tratament si un management potrivit, recuperarea este posibila.

Tipuri de reabilitare

Reabilitarea intr-un spital sau intr-un centru de tratament este o forma de tratament pentru dependenta care ofera pacientilor ingrijire continua sub supraveghere medicala. Acest tip de reabilitare este adesea recomandata pentru cazurile de dependenta severa sau pe termen lung si pentru cei care sufera de tulburari sau boli asociate dependentei.
Reabilitarea in ambulatoriu poate oferi terapii similare cu cele oferite intr-un centru de dezintoxicare, dar pacientii revin la domiciliu dupa fiecare tratament. 

 

Cat dureaza reabilitarea?

Potrivit Institutului National pentru Abuzul de Droguri (NIDA), tratamentul dependentei ar trebui sa dureze cel putin 90 de zile pentru a fi eficient, desi toata aceasta perioada nu trebuie sa fie petrecuta intr-un centru de dezintoxicare. Pacientii pot beneficia spre exemplu de o luna de zile de tratament intr-u centru specializat si, ulterior restul tratamentul poate fi efectuat in ambulatoriu. Programele si tratamentele pentru reabilitare pot varia de la pacient la pacient. Intensitatea si durata tratamentelor pot fi adaptate nevoilor fiecarei persoane.

 

Care este diferenta dintre reabilitare si dezintoxicare?

Diferenta dintre un program profesional de dezintoxicare si reabilitare consta in faptul ca reabilitarea implica un set de servicii care urmaresc reabilitarea sociala si psihologica a unei persoane care este dependenta de droguri sau de alcool. Centrele de detoxifiere medicala, pe de alta parte, urmaresc stabilizarea din punct de vedere medical a pacientilor, minimalizarea simptomelor de sevraj, prevenirea efectelor potential daunatoare ale sevrajului si efectuarea tranzitiei catre o alta forma de ingrijire continua.

 

Ce este dezintoxicarea?

Dezintoxicarea reprezinta procesul prin care este eliminata din organism substanta care a creat dependenta. Scopul dezintoxicarii este de a gestiona in siguranta simptomele de sevraj. Cu toate acestea, un program profesional de dezintoxicare presupune utilizarea mai multor strategii pentru a gestiona in siguranta efectele secundare care insotesc sevrajul.

 

Care sunt etapele procesului de dezintoxicare?

Dezintoxicarea in cazul dependentei de alcool si de droguri cuprinde mai multe etape:

Evaluarea

Etapa aceasta consta intr- o evaluare amanuntita a starii fizice si psihologice si intr-o analiza a istoricului medical al pacientilor. In urma evaluarii se poate intocmi un plan de tratament individualizat pentru pacienti.

Stabilizarea

Stabilizarea implica urmarea unui plan de tratament individualizat ce contine terapii si medicamente prescrise pentru a ajuta pacientul sa depaseasca perioada de sevraj in siguranta.

Tranzitia catre o forma de ingrijire continua

Incurajarea pacientului in efectuarea tranzitiei catre un tratament pe termen lung pentru abuz de substante, care poate creste sansele unei persoane de a-si sustine recuperarea si de a evita recidiva. Dezintoxicarea singura este rareori suficienta pentru a ajuta o persoana sa mentina efectele pe termen lung deoarece nu abordeaza aspectele psihologice si sociale complexe ale consumului de substante. 
Acestea sunt etapele standard ale procesului de dezintoxicare, obiectivele individuale ale pacientilor, durata tratamentului si tratamentele pot varia. Dezintoxicarea intr-un centru medical de dezintoxicare poate implica, de asemenea, utilizarea diferitelor medicamente pentru a ajuta pacientul sa gestioneze simptomele de sevraj in siguranta, confortabil si intr-un mediu controlat.

 

Care sunt efectele secundare ale dezintoxicarii?

Perdoanele care urmeaza dezintoxicarea pot prezenta simptome si efecte secundare ale sevrajului. Efectele secundare vor depinde de substanta care a provocat dependenta, dar efectele secundare frecvente ale detoxificarii medicamentelor pot include:
- Schimbari de dispozitie, cum ar fi anxietate, depresie si agitatie
- Simptome fizice, cum ar fi simptome asemanatoare gripei, tremuraturi, greata si dureri de cap.
- Dorinta intensa de a consuma substanta ce a provocat dependenta

 

Bibliografie:

Drug Detox: Process, Side Effects & Detox Centers Near Me, American Addiction Centers official website
Drug And Alcohol Detox, Addicition Centers official website
Drug & Alcohol Rehab: What to Expect In Rehab, American Addiction Centers official website


Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 05-08-2024

Produse din categoria Dezintoxicarea persoanelor dependente de alcool si droguri

Non-farma (2)

Vezi Politica de confidentialitate date personale